środa, 9 stycznia 2013

Domowy syrop na kaszel

Nadal nie dostałam się do lekarza, ale zrobiłam syrop przeciwkaszlowy.
Przepis dostałam od mamy, ale na necie jest bardzo dużo tego typu przepisów i większość różni się tylko trochę proporcjami.
Ja robiłam tak:
1 cytryna
1 główka polskiego!!!czosnku
2 łyżki miodu
1 szklanka przegotowanej chłodnej wody
Wszystko wymieszać w słoiku i odstawić na dwie doby w ciemne miejsce, w temperaturze pokojowej.
Po odstaniu przecedzić i trzymać w lodówce.


Pijemy z K. wieczorem po dwie łyżki, a rano piję tylko ja też dwie łyżki. 
Jak nas choróbsko puści zamierzamy pić po łyżce, tan na odporność.
Smak na do przełknięcia, dosyć ostry czosnkowy ale nie aż tak jak można się spodziewać po całej główce czosnku.
No i szukamy sposobu, żeby zabić czosnkowy zapaszek:/ 
Podobno trzeba przegryźć natkę pietruszki ale jeszcze nie próbowaliśmy.


Brak komentarzy :

Prześlij komentarz

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...