sobota, 2 marca 2013

Francuskie ciastaka ze szpinakiem

Co zrobić na przekąskę gdy wpadną do nas znajomi?
Z pomocą przychodzi ciasto francuskie.
Wiadomo, że w takie ciasto można wpakować prawie wszystko, i można je zrobić na słodko i na wytrawnie.
U nas ostatnio hitem są ciasteczka francuskie ze szpinakiem i fetą.

Składniki farszu:
-opakowanie sera typu feta,
-średnia cebula,
-ząbek czosnku,
-olej,
-szpinak- ja kupuję mrożony w Lidlu już ze śmietaną i przyprawiony, można oczywiście szpinak po swojemu przygotować, ale tak jest łatwiej i szybciej, a ten Lidlowski wg mnie jest super.
Taka ilość farszu wystarcza na dwa opakowania ciasta francuskiego.


Cebule i czosnek podduszam na ok. łyżce oleju i dodaję szpinak. Chwilę podgotowuję to razem. Gdy już wszystko się wymiesza i trochę odparuję dodaję ser. Z serem już nie gotuję. Tak przygotowanym farszem nadziewam pokrojone na kwadraty ciasto i składam w kopertę. Jeden płat ciasta kroję na 12 części.
Piekę wg instrukcji na opakowaniu ciasta.



Smacznego!!!

Brak komentarzy :

Prześlij komentarz

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...