czwartek, 2 sierpnia 2012

Okrasa - Kurczak z Chorizo i serem Manchego

Widzieliście akcję w Lidlu Pascal vs Okrasa?
Na początku myślałam, że to będzie takie zwykłe naciąganie, ale okazało się że nie:)
Wczoraj wypróbowaliśmy przepis Okrasy i wyszło naprawdę super. Na pewno kiedyś jeszcze do niego wrócę.
 Przepis i zdjęcie ze strony Lidla, my nasz obiadek zjedliśmy tak szybko, że nawet o zdjęciu zapomniałam.

CO KUPIĆ: 
  • 4 pojedyncze piersi kurczaka: 680g 
  • salami Chorizo: 70 g
  • ser Manchego: 50 g
  • czosnek: 2 ząbki
  • cytryna: 1 szt.
  • sól:  do smaku
  • pieprz czarny ziarnisty: 1 opakowanie
  • olej rzepakowy: 30 ml
  • młode ziemniaki: 500 g
  • oliwki: 40 g
  • pomidor: 3 szt.
  • cebula: 1 szt.
  • sok z cytryny:  do smaku
  • bazylia: 20 listków
  • oliwa z oliwek: 50 ml
  • pieprz:  do smaku
Dla 4 osób
Czas przygotowania: 30 minut

* Przygotuj 1 naczynie żaroodporne.

* Przygotuj moździerz.
* Przygotuj wykałaczki.
* Rozgrzej piekarnik do 180 stopni C (termoobieg) lub 200 stopni C (góra-dół).
* Propozycja podania: z młodymi ziemniakami.
 
 JAK ZROBIĆ:
Kurczak:
Piersi kurczaka z obu stron solimy, obsypujemy je zmiażdżonym w moździerzu pieprzem oraz startą skórką z cytryny. 
Odstawiamy je na 15 minut, żeby przeszły aromatem. Następnie piersi kurczaka smażymy na rozgrzanym oleju rzepakowym z dodatkiem ząbka czosnku – do momentu, aż się zarumienią (mięso powinno być surowe w środku).
Usmażone piersi wyjmujemy na deskę i wykrawamy w nich kieszonki (wzdłuż). Do każdej z kieszonek wkładamy po 2 plasterki salami Chorizo i po 2-3 średnie listki bazylii.
Spinamy całość wykałaczkami, wkładamy do żaroodpornego naczynia, posypujemy startym serem Manchego, pieczemy w 180 stopniach C (termoobieg) przez 10 minut.

Salsa:
Do czystej miseczki wrzucamy posiekany w kosteczkę ząbek czosnku, pokrojone w drobną kosteczkę pomidory bez gniazd nasiennych i cebulę, pokrojone w talarki oliwki i pokrojoną w cienkie paseczki bazylię.
Dodajemy 50 ml (mniej więcej 3 łyżki) oliwy z oliwek, odrobinę pieprzu i soli. Na sam koniec wszystko skrapiamy sokiem z cytryny i mieszamy.
Upieczone kawałki kurczaka kroimy ukośnie, dzieląc każdy na 3-4 części, wykładamy na talerz razem z salsą.
Przystrajamy kilkoma listkami bazylii i resztą pokruszonego pieprzu.

Podajemy z młodymi ziemniakami
http://img.kuchnialidla.pl/assets/cache/8/b/8bb33346b0575aec9c5cc06fe61d78c7.jpg

1 komentarz :

  1. Oj pycha pycha... My pałaszowaliśmy dzis aż nam się uszy trzesły. :)

    OdpowiedzUsuń

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...