piątek, 8 kwietnia 2011

Placuszki owsiano-bananowe

Znalazłam przepis na blogu Kaś ( a Ona u Izabeli) i od razu musiałam go wypróbować. Przepis banalny a efekt super. Z tego przepisu wyszło mi chyba 7 średnich placuszków, które zniknęły tak szybko,że nie zdążyłam zrobić zdjęcia. Na pewno nadrobię to następnym razem, bo będę je piekła jeszcze nie raz.

Placuszki owsiano-bananowe
Składniki:
  • duży, dojrzały banan
  • 3 łyżki płatków owsianych
  • jajko, najlepiej duże
  • łyżka fruktozy (nie miałam, dałam łyżeczkę cukru)
  • 2 - 3 czubate łyżki mąki pełnoziarnistej (dałam zwykłą)
  • pół łyżeczki proszku do pieczenia
  • pół szczypty soli
  • ew. oliwa lub olej 
 Płatki owsiane zalać ok. 1/3 szklanki wrzątku i odstawić do napęcznienia. Wymieszać z rozgniecionym bananem, jajkiem, fruktozą, solą i proszkiem do pieczenia. Dodać tyle mąki, aby masa była dość gęsta. Rozgrzać patelnię z niewielką ilością tłuszczu i smażyć placuszki na obu stronach.
Podawać z ulubionymi dodatkami.
Jak pisałam u nas  zniknęły w momencie, więc jedliśmy gorące, bez żadnych dodatków.

Brak komentarzy :

Prześlij komentarz

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...