Widzieliście akcję w Lidlu Pascal vs Okrasa?
Na początku myślałam, że to będzie takie zwykłe naciąganie, ale okazało się że nie:)
Wczoraj wypróbowaliśmy przepis Okrasy i wyszło naprawdę super. Na pewno kiedyś jeszcze do niego wrócę.
Przepis i zdjęcie ze strony Lidla, my nasz obiadek zjedliśmy tak szybko, że nawet o zdjęciu zapomniałam.
CO KUPIĆ:
- 4 pojedyncze piersi kurczaka: 680g
- salami Chorizo: 70 g
- ser Manchego: 50 g
- czosnek: 2 ząbki
- cytryna: 1 szt.
- sól: do smaku
- pieprz czarny ziarnisty: 1 opakowanie
- olej rzepakowy: 30 ml
- młode ziemniaki: 500 g
- oliwki: 40 g
- pomidor: 3 szt.
- cebula: 1 szt.
- sok z cytryny: do smaku
- bazylia: 20 listków
- oliwa z oliwek: 50 ml
- pieprz: do smaku
Dla 4 osób
Czas przygotowania: 30 minut
* Przygotuj 1 naczynie żaroodporne.
* Przygotuj moździerz.
* Przygotuj wykałaczki.
* Rozgrzej piekarnik do 180 stopni C (termoobieg) lub 200 stopni C (góra-dół).
* Propozycja podania: z młodymi ziemniakami.
Czas przygotowania: 30 minut
* Przygotuj 1 naczynie żaroodporne.
* Przygotuj moździerz.
* Przygotuj wykałaczki.
* Rozgrzej piekarnik do 180 stopni C (termoobieg) lub 200 stopni C (góra-dół).
* Propozycja podania: z młodymi ziemniakami.
JAK ZROBIĆ:
Kurczak: Piersi kurczaka z obu stron solimy, obsypujemy je zmiażdżonym w moździerzu pieprzem oraz startą skórką z cytryny.
Kurczak: Piersi kurczaka z obu stron solimy, obsypujemy je zmiażdżonym w moździerzu pieprzem oraz startą skórką z cytryny.
Odstawiamy je na 15 minut, żeby przeszły aromatem. Następnie piersi
kurczaka smażymy na rozgrzanym oleju rzepakowym z dodatkiem ząbka
czosnku – do momentu, aż się zarumienią (mięso powinno być surowe w
środku).
Usmażone piersi wyjmujemy na deskę i wykrawamy w nich kieszonki
(wzdłuż). Do każdej z kieszonek wkładamy po 2 plasterki salami Chorizo i
po 2-3 średnie listki bazylii.
Spinamy całość wykałaczkami, wkładamy do żaroodpornego naczynia,
posypujemy startym serem Manchego, pieczemy w 180 stopniach C
(termoobieg) przez 10 minut.
Salsa: Do czystej miseczki wrzucamy posiekany w kosteczkę ząbek czosnku, pokrojone w drobną kosteczkę pomidory bez gniazd nasiennych i cebulę, pokrojone w talarki oliwki i pokrojoną w cienkie paseczki bazylię.
Salsa: Do czystej miseczki wrzucamy posiekany w kosteczkę ząbek czosnku, pokrojone w drobną kosteczkę pomidory bez gniazd nasiennych i cebulę, pokrojone w talarki oliwki i pokrojoną w cienkie paseczki bazylię.
Dodajemy 50 ml (mniej więcej 3 łyżki) oliwy z oliwek, odrobinę
pieprzu i soli. Na sam koniec wszystko skrapiamy sokiem z cytryny i
mieszamy.
Upieczone kawałki kurczaka kroimy ukośnie, dzieląc każdy na 3-4 części, wykładamy na talerz razem z salsą.
Upieczone kawałki kurczaka kroimy ukośnie, dzieląc każdy na 3-4 części, wykładamy na talerz razem z salsą.
Przystrajamy kilkoma listkami bazylii i resztą pokruszonego pieprzu.
Podajemy z młodymi ziemniakami
Oj pycha pycha... My pałaszowaliśmy dzis aż nam się uszy trzesły. :)
OdpowiedzUsuń